Peace&Love 29 juni-4 juli

Sisådär, nu är jag färdigpackad. Jag sover hos Ullebulle imorgon och sen åker vi buss till Borlänge på tisdag morgon. Kommer hem igen nästa söndag. Puss gullrumpor!

Menswear spring 2011 - Några favoriter..

Bilder från Style.com
Leopardmönstrat och andogynt hos GIVENCHY.
-
En avslappnad elegant, nonchalant gentlemannalook hos ALEXANDER MCQUEEN. Nedtonat och värdigt med tanke på omständigheterna och det ser ut som att Sarah Burton kommer axla sin föregångares mantel väldigt väl. Vi håller tummarna för det.
-
Avskalat, sportigt och lättburet i sandfärgat, turkos och aqua hos CALVIN KLEIN.
-
Enkelt, rent och pojkaktigt hos PRADA.

Icaca shoe concept by Helen Furber

Bilder härifrån.
Ovanstående bilder är från prov på processen och resultatet av Helen Furbers examensarbete på brittiska London College of Fashion. En sko som känns hälften rymdskepp hälften isdrottningen i Narnia. Hon fick stora sponsorer att samverka i projektet, Y-3 Adidas för att nämna en. Inte illa för ett första steg ut på marknaden må jag säga.

Tankar nya tankar

Min mage morrar.
Jag har inte börjat packa än.
Festival.. Hm, gummistövlar, tält och typ deo?
Idag har jag legat på verandan och gillat läget. Lyssnat på det här.
Vi ska äta libanesiskt i kväll. Hela familjen. 15 rätters. Tur att man är vrålhungrig.

On my mind 27 juni

Bilder från Vogue.it, Style.com, Urbanoutfitters.com och Net-a-porter.com
-

MARION PECKS surrealistiska och sagolika målningar.

-

ZAC POSENS resort. Med en nästintill självlysande färgskala, lätta chiffontyger och enkla cuts skapar Zac Posen en resort-kollektion värd att sukta efter.

-

GULDSKOR från Brian Atwood.

-

BOKEN Fashion Illustration Now 3. Jag tokgillar modeillustrationer och den här boken är ren inspiration.


Acne resort 2011

Acnes resort är kall och självsäker. Med tydliga western-influenser och sval elegans känns det lite cowgirl möter film noir. Hattar i läder, draperat siden och en naturnära färgpalett. Acne är proffs på urbant och välklätt mode. Min favoritlook var den där ett par svarta shorts bars tillsammans med en svart tunn långrock och ett par klumpiga skor. Det enda som saknas är sporrarna!

-

Det fanns också en skinnjacka jag fattade tycke för med tydliga stora sömmar och en överdimensionerad dragkedja framtill. Och en kort väst i ljust läder som ses över den lavendelblå långklänningen ovan. Faktum är att jag tycker mer och mer om kollektionen ju mer jag synar den, jag skulle dock vilja se detaljbilder. Inte minst på skorna med blockplatå och högt skaft som ser väldigt fina ut.


Hobo gone chic?

I juninumret av Vogue Italia finns detta editorial under titeln Wild is the wind.
Huvudrollsinnehavare är Eva Herzigova och fotograf, som vanligt, Steven Meisel.
Kläderna är uteslutande Louis Vuitton Pre-fall 2010.
Bilderna känns nästan lite post-war. Vad som är kvar av en civilisation ungefär.
Alla bilder är ifrån Vogue.it
Typiskt Meisel att ta fashion till ett skjul i skogen, rusta Herzigova i Vuitton och en sopsäck och ta så här fantastiska bilder!

Saltwaterroom

bilder från Robert Reader.

Stella McCartney Resort 2011

bilder från style.com

Stram elegans, pressveck och raka linjer, mjuka jordnära färger och spetsshorts. Grafiska cuts som exempelvis i en sandfärgad och kort itudelad kappa under vilken en klänning i spetstyg och i samma färg läts skymta. En del A-linjeformat, kort och dubbelknäppt, mycket bara ben. Marinblått och botaniska mönster, enaxlat och blusar med hög hals. Själv är jag väldigt förtjust i 60-tals influenserna och jag gillar de rundade axlarna på en annars rak silhuett. Simpelt men iögonfallande, rent men intressant och all in all en bra resort, jag ser fram emot framtida kollektioner av Stella – det känns som att hon har mycket att ge just nu.


Look out kid


We're experiencing some technical difficulties

Enkel somrig, lättmatchad liten sak. Den påminner om typ mormors finporslin. Det gillar jag.
Okej. Jag kunde liksom inte hålla mig. Sett dem så många gånger och tänkt att de är perfekta. Nu var de dessutom på rea. Helu meant to be!!

Bloom

Imorgon är det midsommarafton. Jag åker från stan för att sätta nubben i halsen och dansa runt en lövbeklädd pinne och allt vad det nu är som hör till. Snart snart snart åker jag till Peace and Love också. Kan knappt bärga mig. Nu ska jag sätta mig på verandan ett tag och ta tillvara på att vår Jasmin blommar. Det luktar så gott att man blir helt dåsig. Hej hej!

A stroll around the world

(Heartmade/Julie Fagerholt, Weekdays, Monki, Topshop)

Coco avant Chanel

Vacker film, vacker berättelse om en attans häftig kvinna och Audrey Tautou sen, vilken jävla skönhet!

Charm the bees knees off a bee

Onsdagen spenderades till stor del ute på verandan där solen sken.
Katten jagade solkatter och jag lyssnade på Doherty och Lisa Ekdahl.
Läser en kanonspännande bok av bästa Carlos Ruiz Zafon. När jag var färdiggrillad åkte jag in till stan för att vinka av vår finaste dalkulla som åker hem över sommaren.

Balenciaga Resort 2011

 

Mästaren av starka statements har levererat en resort-kollektion som inte gör mig besviken. 70-talet i en uppdaterad version skulle man kunna säga. Eller 70-talet i rymden.. Twiggy möter Terminator ungefär.

-

Ghesquiére själv beskriver kollektionen som ”Techno boheme” och inspirationen kommer till stor del ifrån de flygplansdräkter grundaren Cristobal Balenciaga designade på 60- och 70-talen.

-

Enfärgade dräkter med inslag av lekfullheten som står sig genom alla Balenciagas skapelser. Retro och robotaktigt, småmönstrat och stormönstrat, blockmönstrat och missmatchat. Jag associerar med lego eller eventuellt något pixligt tv-spel. Färgkombinationerna är genialiska, som alltid hos Ghesquiere, och de både fångar och lurar ögat. Helhetsintrycket är fantastiskt även om inte allt föll mig i smaken (bland annat en på höften buren långkjol och en rad kort skurna shorts) och betyget blir långt över min förväntan på en resort-kollektion. Men å andra sidan så är det ju Balenciaga vi talar om.



Fuss

Dagen har spenderats med Cissi. Vi har mest ätit men också hunnit med en del timmar i solen och lite badade på Långholmsbadet. Vi kikade lite second hand på vägen hem, blev frustrerade över att inte hitta något och gick därför och köpte mer mat. Vi satte oss på en konstig innergård där nån reggaeartist höll på att spela in en musikvideo. Bra underhållning.  Så mycket mer hände inte. Ciao!

Zip

(1, 2, 3, 4)

As if

Hej hopp! Jag har inte skrivit på ett tag. Anledningen har varit ständig sysselsättning. Därav, mina vänner, tänkte jag dela med mig lite av vad jag gjort de senaste dagarna.
Hela torsdagen strövade jag och Cissi omkring på stan. Jag var i princip pank och köpte därav i princip ingenting. Bara lite krimskrams och två nya nagellack. Det gäller att vara ekonomisk. Det är en principsak.
Vi lekte länge på Urban Outfitters bland "de roliga sakerna" som C uttryckte det. L höll med och kikade länge på typ söta saltströare och spännande bakformar.
Ojade oss brudigt över allt puttenuttigt och onödigt så som mönstrade plåster och hjärtformade sockerskålar.
Hittade dock lite saker jag ville ha på riktigt. Bland annat den här och en bok med fina illustrationer. Yum yum sa jag, aj aj sa plånboken. Eller, nej, det sa den inte. Oroväckande med en pratande plånbok.
Det blev inte så värst mycket roliga pics från lördagkvällen på Sommar. Jag kände mig inte så populär..
Inte särskilt populär alls faktiskt..
Tur att man har sociala vänner!
Uppmuntrad!
Skor hade vi på oss också. Bra att ha har jag upptäckt!
Cissi drar in stora pengar och fick våra stackars bärs att skämmas när hon kom traskande med den här. "Jag ska bara dricka såna här från och med nu" konstaterade hon.
-
Näpp, det var det! På söndagen jobbade jag efter fyra timmars sömn. På kvällen hade vi en personalmiddag som var kanonnajs. Jag gillar sommarlov.

Om jag fick önska..

Om jag fick önska skulle en smaragdgrön kavaj från Lanvin, en leopard och neonfärgad kuvertväska från Jimmy Choo och ett par sidensandaler med klumpig klack från Miu miu ligga vid foten av min säng imorgonbitti..

Stella McCartney Fall 2010


Stella Mc Cartneys höst är enkel och ren. Minimalismen är verkligen på väg tillbaka. Stella känns alltid ny men också alltid trogen sitt varumärke. Man känner igen en Mc Cartney-kollektion och denna är inget undantag. Färgskalan var enkel, svart till vitt med inslag av nude och djupa och ljusa röda toner.

 

Jag fann mig känna igen många av de detaljer som dök upp under visningen. Den estetiska minimalismen kändes givetvis Calvin Klein, de stora paljetterna med chiffonöverdrag tillsammans med rena skräddarsydd geometri kändes väldigt Christopher Kane á hösten 2008 och även glimtar av Stellas egen höstkollektion 2008 dök upp i form av stordimensionerade spets/brokaddetaljer.

 

Det blir också allt mer tydligt hur den spetsiga tån gör en comeback. Stellas klackar var låga och pumpsen sylvassa och blanka och de såg ganska obekväma ut. Jag förvånas av att jag faktiskt börjar gilla skor i den här modellen igen, för ett år sedan var de nog det fulaste vi kunde tänka oss i skoväg. Men min favorit var ändå de raka byxorna tillsammans med enkla jumprar. Det ser bekvämt, klassiskt och androgynt men kvinnligt ut. A-linjen är tillbaka på kappor och outer-wear, även det något som gillas från mitt håll. Det är skönt att se den i en ny tappning då jag minns hypen för två år sedan då allt skulle vara vippigt och volymiöst och silhuetten var klockad. Jag gillar den lite mer avslappnade versionen, gärna i en lager-på-lager konstruktion. Jag gillar också de rena linjerna i kapporna, den svala elegansen och åter igen – det här lär inte vara det sista vi ser av transparens innan året är över!


Tager du?

 

Bilder från tv4 och SvD.

 

På lördag är det dags för bröllop. Personligen ser jag mest fram emot klänningen och att få slut på bröllopstjatet. Ovan ses i alla fall sex av våra svenska designers idéer för Victorias brudklänning som de gjort för SvD i samarbete med Bukowskis.

 

I dagarna auktionerades dessa ut på PUB i Stockholm och klänningarna visas därav hos högst bjudande, Rhösska muséet, i Göteborg i sommar.

 

Jag gillar dem allihopa, men favoriten är den av Behnaz Aram på Whyred (6.). Enkel, klassisk, elegant och kombon gammeldags spets - modern skärning är kanonfin. Gillar den lite fyrkantiga ärmen och den vågiga halsskärningen. Anna Holtblads (1.) 50-talsdröm är också den fantastiskt fin, sälskilt med den långa ärmen och draperingen framtill som slutar i ett släp på ryggen. Lovisa Burfitts (4.) är klassisk och vacker men kanske lite tråkig. Kanske just därför också den som känns mest trolig att Victoria faktiskt skulle välja. Astrid Olsson på Fifth avenue shoe repair skapade en kort volymiös och enkel klänning (3.) med en avtagbar bolero, i vad som ser ut som origamivikt papper men egentligen är siden, och Ann-Sofie Back en enkel sak i sidenspets med markerade axlar. Om Burfitts känns mest trolig som just Victorias val så känns nog Martin Bergströms (5.) bidrag minst troligt att vi skulle få se Victoria bära.

 

Anywho. Väldigt kul att se hur de olika klänningarna ser ut i färdigt tillstånd då skisserna gjordes redan förra året. Dock verkar det klargjort att uppdraget att designa Victorias klänning givits till Pär Engsheden. Silvia bar Dior då det begav sig och fastän jag förstår svenskarnas önskan att se svensk design så klappar mitt modehjärta och önskar att vi hade fått se Galliano eller Alexander McQueen i Storkyrkan på lördag.


Besvärligt

Det finns dagar som idag då ingenting går som man tänkt sig. SL krånglar, Barcelonaresan krånglar, Stockholm är överfullt av turister som ger mig stressutslag och tourettes syndrom. Det finns dagar som idag då bara att isolera sig  med theStrokes på högsta tänkbara volym, pappas potatissallad, nya BON och ett halvt ton choklad hjälper.

Festival

(Tusnelda Bloch, Acne, Julie Sandlau, Alexander Wang, Asos, Topshop)
Snart, snart, snart åker jag till Borläge för att förlora festivaloskulden på Peace&Love och se Julian Casablancas live för första gången. Behöver jag säga att jag längtar?

Pyssel

Jag pysslade ihop två halsband under en tråkig kväll för några dagar sen. Resultatet ses ovan.

3.1 Phillip Lim Fall 2010

Phillip Lim visar vart skåpet ska stå i höst. Trendmässigt står det troligen också ganska stadigt där, fårskinnsfoder, starka kontrastfärger, större silhuetter på kappor och capes, filt och mjuka jordtoner. Också skira blusar, kjolar med fint fall och korsade hängslen (till vilka jag känner mig aningen skeptisk), denim och djurprints. Jag förtjusas lite av de transparenta, lätta materialen, skolflicksjumprarna och den snea skärningen i kjolarna men paljettdetaljerna och (till viss del) även djurprintsen kommer nog kännas ganska ordentligt urtjatade i höst.

I've got stripes

Köpte en väldigt randig klänning på Weekdays i förrgår.

Studentsaga

Det här är bara en bråkdel av alla bilder från fredagen den 4 då min gymnasiekarriär avslutades.
Tidigt tidigt började dagen med champangefrukost i Tegnérlunden. Vi tog bilder med italienska turister, skrev i mössor och drack skumpa ur plastmuggar.

Sen var det fotografering utanför Adolf Fredriks kyrka. Vädret var fantastiskt och vi blev intervjuade av SVT om riksdagsvalet.
I kyrkan blev det stipendie- och betygsutdelning. Vi sprang ut, jag skrapade knät och kramade min familj tills de kvävdes.
Vi bytte om och åkte flak i tre euforiska timmar. Sen bar det av till studentmottagning med släkt och familjevänner. När magen var full med mat, famnen full med paket och studenthjärtat fullt med kärlek blev nästa station invigningen av Sommar!
Vi dansade till Destinys childs, sjöng 11 dimension och fick ett bra jävla avslut på en bra lycklig jävla dag.

Playlist 14 juni 2010


weap


Come walk with me

Jag jobbar hårt för att stilla shoppingbegäret just nu. Kontot skriker om barmhärtighet. Om en lugn stund. Jag låtsas att alla ovanstående är mina. Det gör det hela lite lättare en stund. De är härifrån (1, 2, 3).

Eh oh eh oh eh

Fredag. Vi år sushi och drack vin. Det var gott.
Två av sällskapets damer. Ett mycket angeläget umgänge vill jag lova. Rekommenderas starkt.
Efter maten åkte vi till Marie Laveau och svettades.
Lördag. På tal om bra sällskap. Josefin längst till höger i bild är bäst. Skulle bara inflika det. Helt utan inblandning av dennes uppmaning (faktiskt).
Vi var på sommar! (med utropstecken). Det var kul och regnigt.
Det dansades vill jag mig minnas
Fina Cecilia. Hon är också bäst.
Sen åkte vi vidare i en trång taxi.
Jag öppnade på jobbet dagen därpå (idag alltså). Det var inte lika kul.

i'm not there


Le dress

Den här skönheten från Acne fick stilla min studentklännings-stress inför den stora dagen förra fredagen. Fler bilder från själva studenten kommer snart, jag lovar.

Lemaire till Hermés

 

bilder från Style.com och Hermes.com

 

För ett par veckor sedan tillkännagavs att Jean Paul Gaultier slutar som creative designer på Hermés. Stafettpinnen lämnas istället över till Chistoph Lemaire, tidigare verksam på Lacoste. Gaultier vill fokusera på sitt eget varumärke efter sju år på Hermés.

 

Jag är lite förvånad över designerbytet. Att gå från amerikansk sportswear till prestigefull fransk lyxdesign är ett stort steg för Lemaire och Gaultiers mantel är tung att axla. Inte minst blir jag konfunderad över att Lemaire lämnar Lacoste efter att ha sett intervjun med honom i svenska Fashion (som finns att se här). Där berättar han om hur han ogillar hur andra modehus, utan att nämna namn, tar in designers som inte passar ihop med husets själ. ”Personally I couldn't work for any kind of house. I need to understand where it comes from, to understand the philosophy behind it.”

 

Kanske söker Hermés en mer vardagsinriktad design och i så fall är valet av designer förståeligt men jag undrar dock över om det är intresset av bra design eller intresset av att sälja mer som varit drivande i valet av Lemaire.


På tal om Leibovitz..

.. kom jag att tänka på den här unika bildserien hon tog i Versailles vid inspelningen av Marie Antoinette 2006. Bilderna togs för Vogue och är lika vackra som filmen av Sofia Coppola.
Chanel.
Oscar de la Renta.
Dior.
Balenciaga.
Olivier Theyskens.

Clay Ketter

Balenciagas höstkollektion fick mig att tänka på den amerikansk/svenske konstnären Clay Ketter. På samma sätt som Nicolas Ghesquiére tänkt kring plastförpackningar, bubbelplast och andra vardagliga material i skapandet av sitt mode har Ketter tänkt kring gipsskivor, tapeter och husstrukturer i sitt konstskapade. När man skrapar på ytan och upptäcker nya skikt ser man sånt som inte är skapat för att vara yta, för att vara vackert eller estetiskt. Detta verkar ha fascinerat både Ghesquiére och Ketter. ”Ytan är byggd” som Ketter säger. Han utforskar gränslandet mellan arkitektur, design och konst både genom måleri och fotografi.

 

 

 

Precis som Ghesquiére använt sig av blockmönster har Clay Ketter använt sig av field painting-teknik som skapar verk av olika, tydligt avgränsande fält där kontrasterna är tongivande.

 

Det är häftigt hur någonting väldigt enkelt, vardagligt och kärvt kan bli estetiskt och vackert, är en tanke som slår mig i dessa två åtskilda konstprojekt.

 

Bilderna är från Style.com och Artnet.com


sweet little lies

When blogging - do what the bloggers do! (Alltså ta kort på din lunch)
Vi sovrade igenom hela city och begav oss till Zinkensdamm. Där lekte vi på Beyond Retro en stund och tog sedan kafferast på Skinnarviksberget.

Barca

I augusti är en tripp till Barcelona inbokad. Resväskan får gärna innehålla någonting åt det här hållet. Sol och mojitos på stranden, cityhäng och tapas, turistcruisning med magväska, knagglig skolspanska och kartan i högsta hugg. En och annan fiesta ska väl hinnas med det också.

En sommarlovstisdag


Dagen påbörjades med budgetshopping á la studenttider. Några fynd senare blev det kaffe och våfflor på Kulturhusterassen.

Sommarstockholm är det bästa jag vet. Från Kulturhusets tak kunde vi se alla studentflak som åkte förbi. En och annan tår fälldes för att det roliga är över för vår del.

Nästa etapp. Fotografiska med min fina syster.
I det gamla Tullhuset på Stadsgårdskajen ligger det nyöppnade Fotografiska muséet. Ett mekka för den som gillar fotografisk konst. Utsikten därifrån är inte helt dum den heller.
En av utställningarna var den här, The Birthday party av Vee Spears.
Utklädda barn på kalas med aningen udda födelsedagspresenter. Vackert och sagolikt men också skrämmande och underligt. Fantasieggande och genomtänkt.
Huvudattraktionen, Annie Leibovitz A photographers life, var helt fantastiskt fin. Här ovan Johnny Depp och Kate.
Toksnygg bild på Brad Pitt.
Det fina var kontrasten mellan det privata, bilder av Leibovitz hem och familj, och det överexponerade, filmstjärnor och rockartister. Det glada och det som var lätt att ta till sig som Jack Nicolson iförd morgonrock som med en cigg i munnen spelar golf på sitt hustak, och det svåra och tunga som bilder från krigets Sarajevo och folkmordet i Rwanda.
Inte minst var bilderna från hennes livskamrat Susan Sontags bortgång i cancer väldigt rörande.
Rekommenderar verkligen ett besök till Fotografiska. Läs mer här.

martin margiela exhibition

Bilder från maisonmartinmargiela.com

 

I sommar har Sommerset House i London en utställning för Martin Margielas 20 år i branschen. Martin Margiela är ett unikum i modevärlden. Hans avant garde-kreationer sopar banan med både sympatisörer och kritiker. Han skapar oberoende mode som välter omkull ideal, trender, normer och en och annan front row-seat i farten.

 

När andra designers gör sitt bästa för att visa upp sig är Martin Margiela nästintill anonym. Så även hans märke. Modet tar all plats och det kommersiella hålls i kulisserna för att inte kompromissa med det. Margiela skapar mode med intelligens och lekfullhet, själständighet och edge vilket nog resulterat i lika många höjda ögonbryn som positiva reaktioner. Men faktum är att modevärlden behöver designers som Martin i framkant. Designers som banar väg för ett think outside the box-perspektiv och som är orädda att bryta mot alla regler som estetiken begränsas av.



Playlist 7 juni 2010

Ovanstående låtar är mina trogna följeslagare via ipod-lurarna just nu.

Balenciaga Fall 2010 Ready-to-wear

Bilderna är från Style.com

 

Under det anrika taket på Hôtel Crillon i Paris höll Balenciagas Nicolas Ghesquiére årets höstvisning. Golvet gav ett blåvitt sken till den stundande höstens kollektion. Hushållsnära material, papper och bubbelplast, kartong och plastförpackningar i en kvalitativ tappning. Hos Balenciaga möter highfashion den allmänna återvinningstrenden och skapar en explosion av chic recycle.

 

Element som återkommer hos huset Balenciaga år efter år är den starka kvinnan, enligt vissa en modern krigarprinsessa, den ständigt närvarande futurismen och Nicolas Ghesquiéres fantastiska förmåga att förmedla mode som är både enkelt och avancerat på samma gång. Med grafiska mönster och lekfulla figurskärningar (ännu en återkommande faktor) är årets höstvisning en ensemble av kontraster i både material, färg och inspirationsväg. Aqua, knallorange, citrongult och beige. Blockfärger i udda kombinationer men i klassiska skärningar. Annorlunda strukturer gjorde entré i en stoppad, vit jacka med vingformationer och stel krage och i klänningar i vad som såg ut som storskaligt emballage eller ihoptvinnade sopsäckar. Icke att förglömma är de fantastiska skorna. Krokodilskinn, plast och trä i ett ihoplappat samspel som liknar något gjort av byggklossar. Som loafers i art-deco med en rejäl skjuts uppåt skulle man kunna säga.

 

Inspirationen har Ghesquiére tagit från filmen 2001 A space Odyssey och science fiction-influenserna är tydliga, inte minst i interiör och färgskala.

 

Det enda man kan vänta sig av en Balenciaga-kollektion är att bli överraskad och höstens visning bekräftar regeln. Hos Nicolas Ghesquiére påminns man alltid om varför mode är så fantastiskt och man ges hundratalet argument till tesen som intygar att mode är en konstform. Jag älskar lekfullheten och det mångfacetterade i Balenciagas mode. Som en bra låt som bara blir bättre och bättre ju mer man lyssnar för att man upptäcker ny innerbörd i varje textrad och gitarrackord. Jag har ingenting emot att tralla med i Balenciagas mästerverk hela hösten.


chambers

Kan för allt i världen inte minnas var bild 1 och 3 kommer ifrån. Bild 2 är i alla fall lånad här.

HEJ!

Jag heter Lisa. Jag är arton och ett halft. Jag bor i Stockholm. Vidare presentation tar vi allteftersom tycker jag. Det här är min blogg. Den går under namnet Fluorescent moonlight. Detta mest för att det låter så fint och för att Carrie säger det i Sex and the City-avsnittet då hon dansar med Mikhail Baryshnikov på McDonalds. Nog om det. Välkommen säger jag. Välkommen till mitt lilla hörn av blogguniversum.

RSS 2.0