Balenciaga Fall 2010 Ready-to-wear

Bilderna är från Style.com

 

Under det anrika taket på Hôtel Crillon i Paris höll Balenciagas Nicolas Ghesquiére årets höstvisning. Golvet gav ett blåvitt sken till den stundande höstens kollektion. Hushållsnära material, papper och bubbelplast, kartong och plastförpackningar i en kvalitativ tappning. Hos Balenciaga möter highfashion den allmänna återvinningstrenden och skapar en explosion av chic recycle.

 

Element som återkommer hos huset Balenciaga år efter år är den starka kvinnan, enligt vissa en modern krigarprinsessa, den ständigt närvarande futurismen och Nicolas Ghesquiéres fantastiska förmåga att förmedla mode som är både enkelt och avancerat på samma gång. Med grafiska mönster och lekfulla figurskärningar (ännu en återkommande faktor) är årets höstvisning en ensemble av kontraster i både material, färg och inspirationsväg. Aqua, knallorange, citrongult och beige. Blockfärger i udda kombinationer men i klassiska skärningar. Annorlunda strukturer gjorde entré i en stoppad, vit jacka med vingformationer och stel krage och i klänningar i vad som såg ut som storskaligt emballage eller ihoptvinnade sopsäckar. Icke att förglömma är de fantastiska skorna. Krokodilskinn, plast och trä i ett ihoplappat samspel som liknar något gjort av byggklossar. Som loafers i art-deco med en rejäl skjuts uppåt skulle man kunna säga.

 

Inspirationen har Ghesquiére tagit från filmen 2001 A space Odyssey och science fiction-influenserna är tydliga, inte minst i interiör och färgskala.

 

Det enda man kan vänta sig av en Balenciaga-kollektion är att bli överraskad och höstens visning bekräftar regeln. Hos Nicolas Ghesquiére påminns man alltid om varför mode är så fantastiskt och man ges hundratalet argument till tesen som intygar att mode är en konstform. Jag älskar lekfullheten och det mångfacetterade i Balenciagas mode. Som en bra låt som bara blir bättre och bättre ju mer man lyssnar för att man upptäcker ny innerbörd i varje textrad och gitarrackord. Jag har ingenting emot att tralla med i Balenciagas mästerverk hela hösten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0