Peace&Love 29 juni-4 juli

Menswear spring 2011 - Några favoriter..

Icaca shoe concept by Helen Furber




Tankar nya tankar

On my mind 27 juni

MARION PECKS surrealistiska och sagolika målningar.
-
ZAC POSENS resort. Med en nästintill självlysande färgskala, lätta chiffontyger och enkla cuts skapar Zac Posen en resort-kollektion värd att sukta efter.
-
GULDSKOR från Brian Atwood.
-
BOKEN Fashion Illustration Now 3. Jag tokgillar modeillustrationer och den här boken är ren inspiration.
Acne resort 2011

Acnes resort är kall och självsäker. Med tydliga western-influenser och sval elegans känns det lite cowgirl möter film noir. Hattar i läder, draperat siden och en naturnära färgpalett. Acne är proffs på urbant och välklätt mode. Min favoritlook var den där ett par svarta shorts bars tillsammans med en svart tunn långrock och ett par klumpiga skor. Det enda som saknas är sporrarna!
-
Det fanns också en skinnjacka jag fattade tycke för med tydliga stora sömmar och en överdimensionerad dragkedja framtill. Och en kort väst i ljust läder som ses över den lavendelblå långklänningen ovan. Faktum är att jag tycker mer och mer om kollektionen ju mer jag synar den, jag skulle dock vilja se detaljbilder. Inte minst på skorna med blockplatå och högt skaft som ser väldigt fina ut.
Hobo gone chic?









Saltwaterroom

Stella McCartney Resort 2011

Stram elegans, pressveck och raka linjer, mjuka jordnära färger och spetsshorts. Grafiska cuts som exempelvis i en sandfärgad och kort itudelad kappa under vilken en klänning i spetstyg och i samma färg läts skymta. En del A-linjeformat, kort och dubbelknäppt, mycket bara ben. Marinblått och botaniska mönster, enaxlat och blusar med hög hals. Själv är jag väldigt förtjust i 60-tals influenserna och jag gillar de rundade axlarna på en annars rak silhuett. Simpelt men iögonfallande, rent men intressant och all in all en bra resort, jag ser fram emot framtida kollektioner av Stella – det känns som att hon har mycket att ge just nu.
Look out kid

We're experiencing some technical difficulties


Bloom

A stroll around the world

Coco avant Chanel










Charm the bees knees off a bee



Balenciaga Resort 2011
Mästaren av starka statements har levererat en resort-kollektion som inte gör mig besviken. 70-talet i en uppdaterad version skulle man kunna säga. Eller 70-talet i rymden.. Twiggy möter Terminator ungefär.
-
Ghesquiére själv beskriver kollektionen som ”Techno boheme” och inspirationen kommer till stor del ifrån de flygplansdräkter grundaren Cristobal Balenciaga designade på 60- och 70-talen.
-
Enfärgade dräkter med inslag av lekfullheten som står sig genom alla Balenciagas skapelser. Retro och robotaktigt, småmönstrat och stormönstrat, blockmönstrat och missmatchat. Jag associerar med lego eller eventuellt något pixligt tv-spel. Färgkombinationerna är genialiska, som alltid hos Ghesquiere, och de både fångar och lurar ögat. Helhetsintrycket är fantastiskt även om inte allt föll mig i smaken (bland annat en på höften buren långkjol och en rad kort skurna shorts) och betyget blir långt över min förväntan på en resort-kollektion. Men å andra sidan så är det ju Balenciaga vi talar om.
Fuss


















Zip
As if










Om jag fick önska..

Stella McCartney Fall 2010
Stella Mc Cartneys höst är enkel och ren. Minimalismen är verkligen på väg tillbaka. Stella känns alltid ny men också alltid trogen sitt varumärke. Man känner igen en Mc Cartney-kollektion och denna är inget undantag. Färgskalan var enkel, svart till vitt med inslag av nude och djupa och ljusa röda toner.
Jag fann mig känna igen många av de detaljer som dök upp under visningen. Den estetiska minimalismen kändes givetvis Calvin Klein, de stora paljetterna med chiffonöverdrag tillsammans med rena skräddarsydd geometri kändes väldigt Christopher Kane á hösten 2008 och även glimtar av Stellas egen höstkollektion 2008 dök upp i form av stordimensionerade spets/brokaddetaljer.
Det blir också allt mer tydligt hur den spetsiga tån gör en comeback. Stellas klackar var låga och pumpsen sylvassa och blanka och de såg ganska obekväma ut. Jag förvånas av att jag faktiskt börjar gilla skor i den här modellen igen, för ett år sedan var de nog det fulaste vi kunde tänka oss i skoväg. Men min favorit var ändå de raka byxorna tillsammans med enkla jumprar. Det ser bekvämt, klassiskt och androgynt men kvinnligt ut. A-linjen är tillbaka på kappor och outer-wear, även det något som gillas från mitt håll. Det är skönt att se den i en ny tappning då jag minns hypen för två år sedan då allt skulle vara vippigt och volymiöst och silhuetten var klockad. Jag gillar den lite mer avslappnade versionen, gärna i en lager-på-lager konstruktion. Jag gillar också de rena linjerna i kapporna, den svala elegansen och åter igen – det här lär inte vara det sista vi ser av transparens innan året är över!
Tager du?
Bilder från tv4 och SvD.
På lördag är det dags för bröllop. Personligen ser jag mest fram emot klänningen och att få slut på bröllopstjatet. Ovan ses i alla fall sex av våra svenska designers idéer för Victorias brudklänning som de gjort för SvD i samarbete med Bukowskis.
I dagarna auktionerades dessa ut på PUB i Stockholm och klänningarna visas därav hos högst bjudande, Rhösska muséet, i Göteborg i sommar.
Jag gillar dem allihopa, men favoriten är den av Behnaz Aram på Whyred (6.). Enkel, klassisk, elegant och kombon gammeldags spets - modern skärning är kanonfin. Gillar den lite fyrkantiga ärmen och den vågiga halsskärningen. Anna Holtblads (1.) 50-talsdröm är också den fantastiskt fin, sälskilt med den långa ärmen och draperingen framtill som slutar i ett släp på ryggen. Lovisa Burfitts (4.) är klassisk och vacker men kanske lite tråkig. Kanske just därför också den som känns mest trolig att Victoria faktiskt skulle välja. Astrid Olsson på Fifth avenue shoe repair skapade en kort volymiös och enkel klänning (3.) med en avtagbar bolero, i vad som ser ut som origamivikt papper men egentligen är siden, och Ann-Sofie Back en enkel sak i sidenspets med markerade axlar. Om Burfitts känns mest trolig som just Victorias val så känns nog Martin Bergströms (5.) bidrag minst troligt att vi skulle få se Victoria bära.
Anywho. Väldigt kul att se hur de olika klänningarna ser ut i färdigt tillstånd då skisserna gjordes redan förra året. Dock verkar det klargjort att uppdraget att designa Victorias klänning givits till Pär Engsheden. Silvia bar Dior då det begav sig och fastän jag förstår svenskarnas önskan att se svensk design så klappar mitt modehjärta och önskar att vi hade fått se Galliano eller Alexander McQueen i Storkyrkan på lördag.
Besvärligt

Festival

Pyssel

3.1 Phillip Lim Fall 2010

I've got stripes

Studentsaga





Playlist 14 juni 2010
weap

Come walk with me

Eh oh eh oh eh








i'm not there










Le dress


Lemaire till Hermés
bilder från Style.com och Hermes.com
För ett par veckor sedan tillkännagavs att Jean Paul Gaultier slutar som creative designer på Hermés. Stafettpinnen lämnas istället över till Chistoph Lemaire, tidigare verksam på Lacoste. Gaultier vill fokusera på sitt eget varumärke efter sju år på Hermés.
Jag är lite förvånad över designerbytet. Att gå från amerikansk sportswear till prestigefull fransk lyxdesign är ett stort steg för Lemaire och Gaultiers mantel är tung att axla. Inte minst blir jag konfunderad över att Lemaire lämnar Lacoste efter att ha sett intervjun med honom i svenska Fashion (som finns att se här). Där berättar han om hur han ogillar hur andra modehus, utan att nämna namn, tar in designers som inte passar ihop med husets själ. ”Personally I couldn't work for any kind of house. I need to understand where it comes from, to understand the philosophy behind it.”
Kanske söker Hermés en mer vardagsinriktad design och i så fall är valet av designer förståeligt men jag undrar dock över om det är intresset av bra design eller intresset av att sälja mer som varit drivande i valet av Lemaire.
På tal om Leibovitz..






Clay Ketter

Balenciagas höstkollektion fick mig att tänka på den amerikansk/svenske konstnären Clay Ketter. På samma sätt som Nicolas Ghesquiére tänkt kring plastförpackningar, bubbelplast och andra vardagliga material i skapandet av sitt mode har Ketter tänkt kring gipsskivor, tapeter och husstrukturer i sitt konstskapade. När man skrapar på ytan och upptäcker nya skikt ser man sånt som inte är skapat för att vara yta, för att vara vackert eller estetiskt. Detta verkar ha fascinerat både Ghesquiére och Ketter. ”Ytan är byggd” som Ketter säger. Han utforskar gränslandet mellan arkitektur, design och konst både genom måleri och fotografi.
Precis som Ghesquiére använt sig av blockmönster har Clay Ketter använt sig av field painting-teknik som skapar verk av olika, tydligt avgränsande fält där kontrasterna är tongivande.
Det är häftigt hur någonting väldigt enkelt, vardagligt och kärvt kan bli estetiskt och vackert, är en tanke som slår mig i dessa två åtskilda konstprojekt.
Bilderna är från Style.com och Artnet.com
sweet little lies








Barca

En sommarlovstisdag










martin margiela exhibition
Bilder från maisonmartinmargiela.com
I sommar har Sommerset House i London en utställning för Martin Margielas 20 år i branschen. Martin Margiela är ett unikum i modevärlden. Hans avant garde-kreationer sopar banan med både sympatisörer och kritiker. Han skapar oberoende mode som välter omkull ideal, trender, normer och en och annan front row-seat i farten.
När andra designers gör sitt bästa för att visa upp sig är Martin Margiela nästintill anonym. Så även hans märke. Modet tar all plats och det kommersiella hålls i kulisserna för att inte kompromissa med det. Margiela skapar mode med intelligens och lekfullhet, själständighet och edge vilket nog resulterat i lika många höjda ögonbryn som positiva reaktioner. Men faktum är att modevärlden behöver designers som Martin i framkant. Designers som banar väg för ett think outside the box-perspektiv och som är orädda att bryta mot alla regler som estetiken begränsas av.
Playlist 7 juni 2010

Balenciaga Fall 2010 Ready-to-wear

Under det anrika taket på Hôtel Crillon i Paris höll Balenciagas Nicolas Ghesquiére årets höstvisning. Golvet gav ett blåvitt sken till den stundande höstens kollektion. Hushållsnära material, papper och bubbelplast, kartong och plastförpackningar i en kvalitativ tappning. Hos Balenciaga möter highfashion den allmänna återvinningstrenden och skapar en explosion av chic recycle.
Element som återkommer hos huset Balenciaga år efter år är den starka kvinnan, enligt vissa en modern krigarprinsessa, den ständigt närvarande futurismen och Nicolas Ghesquiéres fantastiska förmåga att förmedla mode som är både enkelt och avancerat på samma gång. Med grafiska mönster och lekfulla figurskärningar (ännu en återkommande faktor) är årets höstvisning en ensemble av kontraster i både material, färg och inspirationsväg. Aqua, knallorange, citrongult och beige. Blockfärger i udda kombinationer men i klassiska skärningar. Annorlunda strukturer gjorde entré i en stoppad, vit jacka med vingformationer och stel krage och i klänningar i vad som såg ut som storskaligt emballage eller ihoptvinnade sopsäckar. Icke att förglömma är de fantastiska skorna. Krokodilskinn, plast och trä i ett ihoplappat samspel som liknar något gjort av byggklossar. Som loafers i art-deco med en rejäl skjuts uppåt skulle man kunna säga.
Inspirationen har Ghesquiére tagit från filmen 2001 A space Odyssey och science fiction-influenserna är tydliga, inte minst i interiör och färgskala.
Det enda man kan vänta sig av en Balenciaga-kollektion är att bli överraskad och höstens visning bekräftar regeln. Hos Nicolas Ghesquiére påminns man alltid om varför mode är så fantastiskt och man ges hundratalet argument till tesen som intygar att mode är en konstform. Jag älskar lekfullheten och det mångfacetterade i Balenciagas mode. Som en bra låt som bara blir bättre och bättre ju mer man lyssnar för att man upptäcker ny innerbörd i varje textrad och gitarrackord. Jag har ingenting emot att tralla med i Balenciagas mästerverk hela hösten.
chambers
HEJ!
