Julian och Sofia



Jag såg Sofia Coppolas Marie Antoinette när jag var typ femton. Jag gillade (och gillar än) kostymfilmer och drogs till det rosa filmomslaget i hyrbutiken. Inte bara är filmen i sig makalöst bra, utan också är det en av de filmer som faktiskt förändrat något hos mig. När Kirsten Dunst i en hästdragen droska rullar in i Versailles spelas The Stokes "What ever happened". Jag var som sagt femton och lyssnade mest på det som spelades på radio men har jag någonsin varit med om något slags love-at-first-sight-moment så är det just detta. Annan bra musik från filmen som den femtonåriga Lisa upptäckte var Aphex Twin och Siouxsie and the Banshees. Nu har Coppola gjort en ny film. Somewhere heter den och i trailern spelas "I'll try anything once" vilket är demon till Strokes "You only live once." Bara Julian och elektriskt piano och vad som ser ut att vara en precis lika vacker film som Lost in translation. Älska Coppola. Älska Julian. Det var allt. Nån som vill gå på BIO med mig?
--Lisa

Morr


Ursprungbilder: Style.com

-
I morse försov jag mig rejält till jobbet. Flög ur pyamasbyxorna och sprang till tunnelbanan. Jag har världens bästa chef som tycker att det är spännande och skojigt med den utmaning det innebär att öppna restaurangen på en timme!
-
Kompisen Josefin har önskat sig mer personliga inlägg. Jag är ledsen Miss Jay, men jag har inte så mycket personligt att berätta just nu. Såvida inte super-ointressanta saker räknas. I så fall kan jag säga att dom där jeansen jag köpte inte sitter lika tajt längre så nu har jag på mig dom hela tiden. Och så har jag inte borstat tänderna i dag. Nu ska jag läsa Pappan och havet. (Jag vet att du kommer att bli nöjd så länge du blir omnämnd så jag tror att det väger upp för det faktum att de personliga detaljerna var rätt trista). (Det är förresten väldigt fint att du blir glad för att bli omnämnd, min blogg har ju inte direkt en enorm läsarkrets som skickar kaskader av kommentarer och undrar "Vem den där Josefin är, hon verkar spännande"). (Inget ont om min läsarkrets nu, ni är bäst. Puss)!
--Lisa

Sunflower seeds



-
Läste hos Johan Wirfält på Rodeo om en utställning som pågår på Tate Modern, det moderna museet i London, för närvarande. Eftersom jag åker dit i december tänker jag absolut knalla till Tate och kika på 100 miljoner handmålade solrosfrön. Alltså - kort bakgrund - regeringen i Storbritannien tänker under en fyraårsperiod spara in 900 miljarder kronor. En sanslös summa som är sådär bautastor att man inte förstår riktigt hur stor den är. Den kinesiske konstnären Ai Weiwei har under två år låtit måla 100 miljoner solrosfrön av porslin och dessa ligger nu utspridda som ett täcke i den stora turbinhallen på Tate. Hallen är imponerande bara i sig men installationen av 100 miljoner små konstverk verkar tokhäftig. Proportioner alltså, att få grepp. Grepp om siffror, grepp om verkligheten eller kanske bara att greppa en handfull frön.
--Lisa

Innehåll och yta


-
Igår hade jag tjejbesök i min tillfälliga lya. Det pratades lite om mode och huruvida mode är intressant som vetenskap endast om man har möjlighet att konsumera det. Jag vill mena att det är det absolut. Jag har inte många dyra designplagg hemma och jag skulle inte säga att jag är något jättefan av shopping, klart det är shysst med nya kläder att känna sig fin i men det intresset skiljer sig från mitt modeintresse. Jag tänker att det är samma sak med typ konst, klart att man kan vara konstintresserad utan att ha väggarna fulla med hemauktionerade tavlor från Bukowskis. Eller bilar, man behöver inte en Cadillac i garaget för att ha ett brinnande bilintresse. Mode för mig är ett enskilt ämne och konsumtion och stil är enskilda men likväl samverkande faktorer. Att ha en snygg stil tycker jag handlar väldigt mycket om intelligens och öga. Se vad i garderoben som kan funka till vad. Att enbart ha designerplagg off the rack i färdigkombinerade outfits är ju dötrist. Jag känner att mode som konstform får lida väldigt mycket av mode som konsumtionsvara. Samtidigt är ju försäljningen en avgörande nödvändighet för att mode ska överleva. Hur många gånger har inte jag behövt förklara att mitt modeintresse inte är ett intresse för shopping och att min blogg är en modeblogg och inte en shoppingblogg. Det är väldigt ansträngande att behöva fösvara mode ibland även om jag idoget kämpar på. Och ändå har mode blivit accepterat mer och mer, inte minst i och med att mode för män har blivit mer accepterat. Även om jag känner att herrmode fortfarande är lite som damfotboll, en minoritet, en avvikelse, har mode blivit allt mindre en kvinnofråga vilket, sorgligt men sant, gett det mer tyngd och betydelse.
--Lisa

Marni. Funderingar kring fulmode


Marni SS11 (style.com)
-
Jag blev så glad när jag såg bilderna från Marnis vårkollektion på Style.com. Jag hade min fösta Marni-crush 2008. Både vår- och höstkollektionen var så bra! Lekfullt och sportigt i PVC-plast, färgmissmatchningar, blockmönstrat och art-decohalsband till våren och ett sprakande glatt färg- och materialexperiment till hösten. Jag föll pladask men sen dess har jag följt Consuelo Castiglionis design för Marni med ett mer ljummet intresse. Anledningen till min glädje nu är att det känns som att det glada, knasiga Marni är tillbaka. Laserskuret läder och badmössor, italienskt, lyxigt sportmode i lager-på-lager i spännande och otippade färgkombinationer. Och så gör Consuelo mönster som ingen annan. Grafiska former och blommor får fritt spelutrymme på plagg i material som ser ut att vara av neopren (våtdräktsgummi). Det känns lite som att entra ett parallellt universum. En Marni-galax där allt är omkullkastat.
-

Marni FW08 (style.com)
-
Ett sidospår bara: Jag tror att Marni är sånt mode som får modeskeptiker att rynka på näsan. "Inte kan man väl knalla runt i våtdräkt med volanger och badtofflor på stan inte." Marni är kanske, för den breda massan, vad man skulle kalla fulmode. 70-tals mönster i färger som traditionellt inte används tillsammans kanske sticker i ögonen på folk. Och som om det inte räckte finns det inte ett enda par högklackade skor i hela kollektionen. Kanske är det så att Marni och exempelvis Maison Martin Margiela inte passar in i den allmänna mode-mallen? Det är lättare med Cavalli-klänningar i böljande zebramönster och djupa urringningar. Marni är liksom sånt mode som aldrig hamnar i Metros modesidor som exempel från catwalken på "hur-du-ska-klä-dig-i-vår/sommar/höst/vinter" ni vet. Det är lite synd kan jag tycka, att mode när det är som bäst också kan utesluta väldigt många för att de inte känner igen sig i det. Mode är utbytligt och mångfacetterat och jag tror att många känner sig hotade av mode som inte följer mallen. Nu låter det som om världen är uppdelad i en modebubbla och sedan är resterande världen utanför men så ska det ju inte behöva vara. Samma sak med konst. Klart konst kan vara klurigt och svårbegripligt men det betyder inte att det inte är till för alla. Man behöver inte tycka om det men jag tror att om alla försökte förstå det skulle den där uppdelningen liksom försvinna.
-
--Lisa

Några bra saker


-Videon ovan. En klump med fina ungar + Pheonix Lisztomania = Lyckorus.
-Dagens ord är duntäckesgrotta. Låter helt paradisiskt mysigt. Paradisiskt är också ett fint ord.
-Hanna Hellqvist i Morgonpasset är min nya kändiscrush. Hon är som ett vuxet barn och rolig som bara den.
-Hösten. Jag har vant mig. Äntligen. Och nu är den på väg bort. Jag sprang nere vid sjön där jag bor häromdagen. Det var frost i gräset, sjön lös av höstfärger och solsken och luften var iskall. Det var min breaking point - hösten och jag ska nog komma rätt väl överens. (Och ja, jag vet, människor som informerar om dina löprundor i sociala medier, typ på sin facebookstatus eller på din blogg för all del, är pretentiösa jävlar som skryter men det struntar jag i). (Hehe)!

Mon petit monde

illustration: moi
-
Idag blev jag med lägenhet och katt. Eller hmm ja, nästan i alla fall. Jag är katt- och lägenhetsvakt och låtsas att jag bor här på riktigt. Himla fint känns det. I min lilla låtsasbubbla. Nu sover kissen och jag lyssnar på Morgonpasset i P3. Klockan är sent på natten så det är väl lite ironiskt. Nu spelas en låt som Annika och Fanny alltid går loco till på dansgolvet så jag blir ännu lite gladare. Idag var en fin dag. Jag och Cissi har ätit stans godaste sushi och godis och spelat Alfapet. Torsdag liksom. Bra torsdag. Nu ska jag knyta mig. Godnattis!
--Lisa

Paint it fluorescent

Bilder: JAK & JIL

Stor och liten


Dolce and Gabbana SS11 finale. Bild JAK & JIL
-
Domenico Dolce och Stefano Gabbana firar 25-årsjubileum. Förra säsongen blev en jättehit och det überitalienska modehuset visade var skåpet skulle stå med en nostalgisk, kvinnlig 40-talsromantisk kollektion. Våren tar vid där hösten slutade. En kollektion nästan uteslutande i helvitt. Snäva, knälånga kjolar, underklädesmode och sexigt och klassiskt på samma gång. Det var mycket spets och brodyr, det känns som ett lapptäcke av gamla gardiner och bordsdukar om det nu på något sätt kan bli intimt. För intimt var det med synliga smala sömmar och naggade kjolslinningar. Lite pinuppa typ. Eller Hollywoods golden age.
-
Bild. Style.com
-
Något jag la märke till var de små väskorna ovanpå de stora. Påminner starkt om Marc Jacobs SS08. Till vänster nedan. Stora transparenta väskor (ser ni Vogue genom tyget på den nedan ?) med överdimensionerade portmonnäer på. Jag undrar om det är medvetet eller ej. Det är ju lätt att förstå funktionen bakom, stor väska behöver litet fack för viktiga småsaker, men att sy på en börs på utsidan känns inte som den självklara lösningen.
-
Bild. Style.com
-
En ytterligare tanke som slog mig var hur Marcs SS08-kollektion blev jämförd med Comme des Garçons AW07, till höger ovan. Inte enbart för den nästintill identiska färgskalan och den snarlika stylingen utan också just för stor-på-liten-tänket. Ser ni den lilla barnklänningen som är påsydd på bröstet på den stora? Någon slags barnkammar-psykologi annammat genom maskerad-öron, syrenlila och stora mjuka stoppningar. Jag känner dagiskuddrum, sockiplast och utklädningskläder.
-
Det här är en av de delar som tilltalar mig mest i mode. Cykler, återkommande detaljer och tankarna bakom dem. De små bitarna som bevisar att helheten är så mycket mer än en yta. "Ytan är konstruerad", för att citera Clay Ketter. Stort och litet liksom.
-
--Lisa

AdR

Bild: JAK&JILL
-
Titta vad fint! Anna dello Russo gör sig iordning för Vogue Paris' 90 års maskeradbals-jubileum. Klänningen är Emilio Pucci och fjäderhatten (eller vad det nu är) är Gareth Pugh. Läskigt jävla bra. Det känns som att Anna på något sätt har varit huvudnumret under hela modevecko-säsongen. En nutida modeikon. Jag är lite kär.

Till Cissi


On my mind 21 oktober

-
Håkan: Fina Håkan. Av recensionerna att döma är 2 Steg från Paradise lika bra som man hoppats och det lilla som redan finns på Spotify är bra och ärligt så det liksom känns ner i magen. Håkan helt enkelt.
-
Nathan Coley: Installationskonstnär från England. Tänkvärda budskap i vackert format. Det här är en favorit.
-
Alexander McQueen: Frågan var om Sarah Burton skulle klara att bära sin läromästares namn. Svaret är nu entydigt att, ja det kan hon. Det är McQueen-esque men hon har ändå lyckats ta sig framåt. En extremt svår uppgift kan man förstå enbart genom att veta hur hypad han var geniet Lee och ändå desto mer genom att se närmare på det arbete han faktiskt gjorde. Han var en konstnär. Det är en mjukare, ljusare kollektion och den är inte minst väldigt vacker att se på. Det är vackert i sin helhet och det är vackert in i minsta söm.
-
Acne/Thierry Lasly 2011: Alltså jag ger blanka fasen i om de är gjorda för karlar, jag vill ha ett par robot-brillor om det så ska kosta mig en månadslön!
-
--Lisa

Amigo

I torsdags träffade jag Flisan.
Vi hängde och käkade på Cronan i Gamla stan och letade London-hotell. Har någon nåt tips om ett shysst centralt hotell i London som inte har matchande heltäckningsmatta och gardiner i storblommigt manchester så uppskattas detta enormt.
När hösten ser ut så här känns den rätt okej ändå. Fastän jag bävar mer inför vintern för varje sekund som tickar.
--Lisa

Je te flupp

Beställde en bok som jag fick hem i lådan igår, Mode - en introduktion: En tvärvetenskaplig betraktelse. Har kikat lite i den och den verkar kanon. Lär mer här om ni känner för det. Annars kan jag rekommendera Modeologi av Yuniya Kawamura. Läste och skrev ett arbete om den i våras. Jag tycte att den var intressant och välskriven och även om min dinosaurie till lärare i samhällskunskap inte verkade inse poängen av mode som socialvetenskapligt ämne så tyckte i alla fall jag att den kungjorde det väldigt bra. Jag kanske borde ha skrivit om Kalla kriget eller något annat enspårigt som han redan fått in tiotusen uppsatser i genom åren.
--Lisa

Palace of bone

Jeremy Scott SS11 via icanteachyouhowtodoit.com.

Quiet dog bite hard

Nu gör jag ett sånt där inlägg jag lovat mig själv att aldrig göra. Ett inlägg enbart i syfte att tala om att jag ska "kila iväg till jobbet." Ytterst innehållslöst och knappast särskilt intressant men vem behöver principer? Nä. Juste. Tjingeling på er nu kilar jag iväg till jobbet!
--Lisa

Nothing is random all is beutiful coincidence

--Lisa

Watch out toy she'll chew you up

--Lisa

Gumman i lådan

Goddag i stugan. Idag ska jag träffa bästa Felicia och planera London-resa i vinter. Jag längtar längtar längtar. Vill gå på Portobello market, åka till Camden och fika på Laduree inne på Harrods. Det var typ fem år sedan jag var där sist. Får inte missa Tate modern heller. Synd att jag missar Margiela-utställningen som avslutades i september. Hade varit spännande att se. I vilket fall ska det bli typ hur kul som helst. Idag ser jag ut som en Östermalmstant. Jag lovar. Det är bara en friserad pudel som saknas. Nu ger jag mig ut i höstblåsten. Tjing!
--Lisa

Splash America

Tillsammans med Rodarte och Alexander Wang är Proenza Schouler ett nytt och uppdaterat svar på de Europeiska modejättarnas stormaktstid. New York har aldrig känts så starkt utplacerat på modekartan som nu. Med en ung publik, en rå framtoning och nya upptappningar på gamla idéer presenterar de mode som, om inte revolterar så åtminstone, reformerar. Mode som med det gamla i åtanke ändå känns mer street-art än traditionell konst. Inom ramarna men utanför the box.

-

Det är en vuxnare Proenza Schouler kollektion än den vi såg i höst nu till våren. Kjolarna är längre, kragarna är striktare och skorna är definitivt lägre. Men visst skymtar hon än, asfaltsbruden. I mönster, struktur och färgsättning syns hon och inga tweedjackor eller knälånga kjolar i världen kan gömma henne. Känslan är att elegant skräddade plagg dragits genom en skitig industrilokal och färdats genom tunnor med olja och kemikalier för att tillsist torkas i en vindtunnel. Den råa grunge-looken har kommit att definiera märket tillsammans med den flickaktiga silhuetten.

-

Var Jackson Pollock kommer in i bilden (i bakgrunden för att vara exakt)? Ja, kaos inom ramarna, räcker den förklaringen? Om inte annat så satte ju även Pollock USA på kartan på sin tid genom att göra ickekonventionell konst. Summan av kardemumman är väl att intrycket är det viktiga och det är vad som styr intrycket som gör helheten så intressant.

-

--Lisa


Brush

Jag har äntligen tagit ändan ur vagnen och köpt ett nytt skissblock. Nu jäklar ska här målas!
Fröken Fanny tyckte att jag skulle måla henne. Självklart Fanny, sa jag! Varsego.
Nej skoja bara. Här har du:

Oktobermåndag

Nu har jag käkat långfrukost framför Nyhetsmorgon och ska flaxa vidare till gymet. Det är snorkallt ute. Fint och soligt men riktigt kallt. Ja, det var väl det jag hade att säga. Läs det här och lyssna på det här så ses vi snart tussbollar.
--Lisa

Livet i en kopp

Om jag har förstått det hela rätt så ligger det till såhär: Har man en så kallad modeblogg ska man dricka latte (och beskriva kläder som krispiga, säga heels istället för klackskor och gå runt och "klappa" på saker i affärer på stan hela tiden). Jag jobbar på det och dricker lattar så det ryker om det och klappar på saker inne på Acne tills de slänger ut mig. Lever mig in i rollen. Gör vad som krävs. Allt för er små pysslingar, allt för er. Sanningen att säga spenderar jag dagarna på gymet och på kvällarna sitter jag envist på de få uteserveringar som fortfarande hålls vid liv och håller krampaktigt tag i sommaren. Äter enbart pasta pesto, har Arbetsförmedlingen som startsida och lyssnar bara på Jay Z och Hercules and Love affair. Hoppas på en fet plan som är i görningen inför sommaren men månaderna fram tills dess ekar dystert planlösa. Jag får starta eget. Eller börja sälja Situation Stockholm.
--Lisa

Back then Right now

Ber om ursäkt för frånvaron. Säsong 4 av Mad Men är igång och kräver min fulla uppmärksamhet.

BLÅ

Jag köpte en kavaj för en hunka på Stadsmissionen häromdagen. Dålig photobooth-bild men anywho - den är koboltblå och har snörning i midjan med toffsar (eller tassles, toffsar låter så toffsigt). Jag gillar den (mums).

Snap

Alexander Wang/Topshop/modekungen/Weekday/Essie/Whyred

If you asked me to dance I'd say yes


RSS 2.0