Stor och liten


Dolce and Gabbana SS11 finale. Bild JAK & JIL
-
Domenico Dolce och Stefano Gabbana firar 25-årsjubileum. Förra säsongen blev en jättehit och det überitalienska modehuset visade var skåpet skulle stå med en nostalgisk, kvinnlig 40-talsromantisk kollektion. Våren tar vid där hösten slutade. En kollektion nästan uteslutande i helvitt. Snäva, knälånga kjolar, underklädesmode och sexigt och klassiskt på samma gång. Det var mycket spets och brodyr, det känns som ett lapptäcke av gamla gardiner och bordsdukar om det nu på något sätt kan bli intimt. För intimt var det med synliga smala sömmar och naggade kjolslinningar. Lite pinuppa typ. Eller Hollywoods golden age.
-
Bild. Style.com
-
Något jag la märke till var de små väskorna ovanpå de stora. Påminner starkt om Marc Jacobs SS08. Till vänster nedan. Stora transparenta väskor (ser ni Vogue genom tyget på den nedan ?) med överdimensionerade portmonnäer på. Jag undrar om det är medvetet eller ej. Det är ju lätt att förstå funktionen bakom, stor väska behöver litet fack för viktiga småsaker, men att sy på en börs på utsidan känns inte som den självklara lösningen.
-
Bild. Style.com
-
En ytterligare tanke som slog mig var hur Marcs SS08-kollektion blev jämförd med Comme des Garçons AW07, till höger ovan. Inte enbart för den nästintill identiska färgskalan och den snarlika stylingen utan också just för stor-på-liten-tänket. Ser ni den lilla barnklänningen som är påsydd på bröstet på den stora? Någon slags barnkammar-psykologi annammat genom maskerad-öron, syrenlila och stora mjuka stoppningar. Jag känner dagiskuddrum, sockiplast och utklädningskläder.
-
Det här är en av de delar som tilltalar mig mest i mode. Cykler, återkommande detaljer och tankarna bakom dem. De små bitarna som bevisar att helheten är så mycket mer än en yta. "Ytan är konstruerad", för att citera Clay Ketter. Stort och litet liksom.
-
--Lisa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0