Splash America

Tillsammans med Rodarte och Alexander Wang är Proenza Schouler ett nytt och uppdaterat svar på de Europeiska modejättarnas stormaktstid. New York har aldrig känts så starkt utplacerat på modekartan som nu. Med en ung publik, en rå framtoning och nya upptappningar på gamla idéer presenterar de mode som, om inte revolterar så åtminstone, reformerar. Mode som med det gamla i åtanke ändå känns mer street-art än traditionell konst. Inom ramarna men utanför the box.

-

Det är en vuxnare Proenza Schouler kollektion än den vi såg i höst nu till våren. Kjolarna är längre, kragarna är striktare och skorna är definitivt lägre. Men visst skymtar hon än, asfaltsbruden. I mönster, struktur och färgsättning syns hon och inga tweedjackor eller knälånga kjolar i världen kan gömma henne. Känslan är att elegant skräddade plagg dragits genom en skitig industrilokal och färdats genom tunnor med olja och kemikalier för att tillsist torkas i en vindtunnel. Den råa grunge-looken har kommit att definiera märket tillsammans med den flickaktiga silhuetten.

-

Var Jackson Pollock kommer in i bilden (i bakgrunden för att vara exakt)? Ja, kaos inom ramarna, räcker den förklaringen? Om inte annat så satte ju även Pollock USA på kartan på sin tid genom att göra ickekonventionell konst. Summan av kardemumman är väl att intrycket är det viktiga och det är vad som styr intrycket som gör helheten så intressant.

-

--Lisa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0